Rõõmu tegemisest ja tehtust!

Saaremaal sündis sel aastal toreda koostööna väike muinasjututuba. Saare maakonna keskraamatukogu ja Kuressaare ametikooli ühise ettevõtmisena kaunistati ära laste lugemissaali klaasseintega tuba, samuti kultuurikeskuse vaateaknad. Kõik raamatukogu külastaja rõõmuks. Kuidas aga sellised asjad sünnivad, räägivad asjaosalised ise.

Liilia Virves, Saare maakonna keskraamatukogu lasteosakonna juhataja: Selle aasta oktoobris hakkas idanema mõte, et raamatukogu lasteosakonda võiks luua jõulumaailma. Ikka selleks, et pikk jõulude ooteaeg oleks vahva ja tore.

Et lastel oleks raamatukogus üks ilus lumine maailm, kus saab vaadata jõuluraamatuid, teha jõulukaar-te, ilusate soovide sedeleid soovipuu tarvis või ka lihtsalt istuda lumehangel ja kuulata jõulumuusikat ning kujutada ette jõulutunnet, kuigi õues sajab vihma. Selle jõuluunelma-mõttega marssisingi Kultuurivara tolleaegse projektjuhi Käthe Pihlaku juurde ja viimase soovitusel edasi kunstnik Anna Sui juurde. Annaga panime paika õrna kondikava, kuidas ja milliste vahenditega seda kõike teostada.

Kuna meie ruum on klaasseintega, siis on ta vaadeldav mitmest küljest. Tuli sellise lumise akna ja sagivate päkapikkude küla mõte. Ühest küljest on siis nagu tavalise jõulueelse kodu tunne: tugitool, laud avatud raamatu ja piparkoogikausiga, jõulukroon laest rippumas, ja teisalt sealsamas päkapikud lumehangede keskel oma majades askeldamas, punased tulukesed teed näitamas!

Annaga koostööd alustades kartsin, et äkki ei oska ma oma mõtteid nii täpselt edasi anda. Kuid juba materjalide otsimise käigus jõudsime n-ö ühele lainele. Maalt Koki külast sai taritud sületäite viisi oksi, mis usinad ametikooli noored Anna abiga ära värvisid. Valmisid kaunid talvemeeleolukad kangad, raamatukogutädid meisterdasid lumehelbeid, meetrite viisi sai kokku ostetud vatiini ja elektritulukesi.

Siis algas muinasjutumaa ülesehitamine – kõige selle jaoks oli Annal liiga vähe tunde ja liiga vähe õpilasi, küllap ta vahepeal lausa kahetses seda ettevõtmist. Kuid kõrvalt vaadates käis asi väga rahulikult ja valmis väga vähese ajaga! Tulemus oli aga lummav! Hirmus armsad tulid ka lambikesed kultuurikeskuse akendele. Ma imetlen siiralt võimet teha lihtsate vahenditega midagi nii põnevat ja pilkupüüdvat.

Anna Sui, Kuressaare ametikooli kompositsiooni eriala juhendaja: 1. detsembriks valmisid keskraamatukogu ja kultuurikeskuse tellimusel meie kunstilise kujunduse eriala teise kursuse õpilastööna muinasjututuba ja jõuluaknad.

Tänu toredale ettepanekule kaasa lüüa nii armsa ülesande lahendamisel said õpilased palju väärtuslikke kujundustöökogemusi. Võib-olla isegi esimest korda tekkis õpilastel ettekujutus kujunduse mitmekesistest võimalustest. Kõigepealt mõtlesime välja ideekavandeid, nii-öelda servast serva, arvestamata aega, kohta või tingimusi, reaalsust.

Seejärel maandusime tagasi maa peale ja asusime nuputama, millised mõtted ka lühikese ajaga teoks võiksid saada. Kõiki oskusi ja head tahet tulvil Liise Tõnts ja Piret Reinumägi värvisid ja maalisid, Riita Romanov ja Mari Seller meisterdasid päkapikumaju ning Ruth Vassel ja Merli Kalm aitasid kõikjal kaasa. Õpilased said reaalselt läbi teha kujundustöö tervikliku käigu alates kavandist kuni valmistatu ülespanekuni. Hakkasid paremini mõistma koostöö tähtsust.

Töö käigus õpiti juurde nii mõndagi: et eelkõige tuleb taolise töö juures arvestada, et kujundus on mõeldud lastele, et lumised oksad mõjuvad eriti hästi just lumevaesel talvel, et päkapikumajake vajab samasugust hoolt nagu iga teine sisekujundus, kus kõige olulisem on üldmulje.

Aga mõisteti sedagi, et alati on vajalik oma peaga mõelda, et ka väikeste võimaluste juures võib jõuda kena tulemuseni, et hea meeskonnaga edeneb töö hõlpsamalt ning – et see töö on just selline, mida rohkem teha tahaks.

Kooliväliseid tööpakkumisi võiks rohkemgi olla, et õpilased saaksid oma ideid paremini realiseerida ja oskaksid valitud erialal läbi lüüa ning väärtustaksid õppimist. Töö kooliseinte vahelt väljas lisab meeldivat pinget ja tõstab vastutustunnet.

Liilia Virves: Suureks abiks oli jõulumaailma juures ka Kultuurivara tehnikajuht Andrus Unger, kes koostas vahva päkapikumaailma interaktiivse akna. Andrus aitab meid nõu ja jõuga alati ja me usaldame väga tema maitset ning vaatenurki.

Kaks pead on ikka kaks pead ja kui appi tulevad energilised, tublid, hakkamist täis noored, on asjal kohe teine minek. See annabki hea tunde, et suudetakse teha koostööd. Jätkuks seda ka argipäeva…

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 39 korda, sh täna 1)