Ümarlaual teemaks Saarte mängud

Reedel oli Saare maavalitsusse kokku kutsutud ümarlaud, kus arutati Saarte mängudega seotud temaatikat.

Läbi võeti kõikvõimalikud teemad, mis on maakonna ühe spordisuursündmusega vähegi seotud. Ümarlaual osalesid maavalitsuse ja kultuuriministeeriumi esindajad, samuti Saaremaa Saarte Mängude Assotsiatsiooni (SSMA) juhatuse liikmed, SSMA peasekretär, Saaremaalt valitud riigikoguliikmed ja Saarte mängude (IGA) esindaja. SSMA juhatuse esimehe ja maavalitsuse peaspetsialisti Mati Mäetalu sõnul arutati ümarlaual muuhulgas ka võimalust saada mängudele toetust riigieelarvest ning võtta siht korraldada aastal 2015 mängud Saaremaal.

Ümarlaual osalenud kultuuriministeeriumi spordiosakonna juhataja Tõnu Seili sõnul oli üheks arutluse all olnud teemaks ka mängudel osalemise rahastamisvõimalused ja eelkõige rahastamise põhimõtted, sealhulgas ka riigi osalusvõimalused. Sel aastal sai SSMA riigilt lisaeelarve kaudu toetust 800 000 krooni. Mati Mäetalu kinnitusel kulub enamik riigi eraldatud rahast, ca 650 -700 000 krooni mängudel osalemisele. „Praegu oleme arvestanud 118 sportlase osavõtuga. Samuti sõltub palju sponsorite leidmisest, mida vajame sportlase omafinantseeringu vähendamiseks,” ütles Mäetalu.

Rääkides ümarlaual arutatud rahastamisvõimalustest ütles Seil, et on püütud taotleda järjepidevat rahastamist riigieelarvest. Seni ei ole see veel õnnestunud. „Samas tuleb mõista, et riigi raha ei ole ainult ministeeriumil ja lisaeelarves leiduv raha, selle all tuleks mõista ka muid rahastamisvõimalusi, nagu näiteks Kultuurkapital jms,” rääkis ministeeriumi esindaja Tõnu Seil.

Samas leidis Seil, et temal ei ole raske põhjendada, miks peaks riiklikult toetama suure summaga ühe regiooni taotlusi, kuigi need hõlmavad kogu riigi sporditegevusest suhteliselt väikese osa. „Teistel piirkondadel ei ole ju taolisi suuri globaalseid spordisündmusi ette näidata. Saarte mängud ei ole ainult sporditegemise koht, vaid siiski ka hea võimalus Saaremaad mujal maailmas tutvustada. Asi ei piirdu ju ainult spordiga.”

Ümarlaual keskenduti ka Saarte mängude tulevikuvisioonile. Maakonnas on varemgi tekitanud elavat arutelu võimalus korraldada kõnealused mängud ka meie kodumaakonnas. „Saar-
te Mängud ei saa olla ainult kaheaastane projekt, mis piirdub mängudel osalemisega. Kindlasti tuleb selles näha ka pikemat perspektiivi, mis võiks tipneda mängude korraldamisega Saaremaal,” leidis Mati Mäetalu. Praegu on siht mingil määral võetud aastale 2015. Tõnu Seili arvates tuleks mängude korraldamine Saaremaale ainult kasuks. Mäetalu lisas, et kindlasti tuleb teha ka suurt tööd SSMA „nähtavaks“ tegemiseks, seda just erinevate projektide ja ürituste kaudu. „Praegu oleme üldsusele suhteliselt tundmatu organisatsioon ja seda tuleb muuta,” nentis Mäetalu. „Selle tarbeks kasutame ka osalemisest riigi eraldatud rahast ülejäävaid summasid.”

Mõlemad arutelul osalenud leidsid, et vestlusringi tulemus oli väga konstruktiivne. Tekkis ideid ja pidepunkte, kust edasi minna ja kuhu liikuda. „Selliseid ümarlaudu on varem toimunud vähe, miks mitte korraldada neid tihedamini,” lausus Tõnu Seil.

Järgmised Saarte mängud toimuvad 2007. aasta suvel Rhodose saarel Kreekas.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 14 korda, sh täna 1)