Turvaline Saaremaa viis lapsed tasuta teatrisse

Läinud reedel vaatas kaks saalitäit lapsi Kuressaare Linnateatris uuslavastust “Väike Merineitsi”. Sellel tavapäraselt toredal sündmusel oli mitu ebatavalist külge. Esiteks said lapsed teatrisse tasuta, sest tegemist oli sihtasutuse Turvaline Saaremaa elluviidud projektiga.

Projekti „Lapsed tasuta teatrisse” idee autoriks on I lastepäevakodu hoolekogu esimees Jaanis Sarapuu. “Sihtasutusega olen ennegi koostööd teinud. Eelmise aasta jõuludeks said lasteaialapsed turvavestid. Nüüd siis tuli mõte pakkuda lastele teatrielamust. Praegu pääsevad paljud lapsed teatrisse ainult lasteaedade kaudu. Oleks hea, kui koos kindla rahastajaga saaksid kõigi, ka eralasteaedade, kolm vanemat rühma kaks korda aastas tasuta etendusele. Summad, millest räägime, ei ole ju suured.” Nüüd on väärt ideele rahaliselt õla alla pannud sihtasutus Turvaline Saaremaa.

1998. aasta mais Saaremaa Omavalitsuste Liidu poolt ellu kutsutud sihtasutus Turvaline Saaremaa on oma tegevuse eesmärgiks seadnud turvalisuse edendamise Saare maakonnas. Sihtasutuse nõukogu esimehe Ants Ley sõnul peab turvalisust mõistma kõige laiemas tähenduses. See ei ole ainult võitlus kuritegevusega, vaid ka keskkonnahoid, uimastiennetus ja muu preventiivne töö noortega. Sihtasutuse töös on erinevatel aegadel kaasa löönud Kalle Laanet, Raivo Kallas, Vjatšeslav Leedo, Prits Liblik, Ain Seppik, Enn Kunila, Urmas Sõõrumaa – nii saarlased kui ka inimesed, kelle jaoks on Saaremaa tore ja tähenduslik paik.

”Sihtasutust teatakse ehk kõige enam igal sügisel toimuva turvapäeva järgi,“ märkis juhatuse liige Saima Mänd. Tulemuslik on olnud koostöö Saaremaa Tervisenõukoguga. “Just tänu sellele koostööle ning tervisenõukogu ja haigekassa ühisprojektile me lapsed teatrisse viimegi. Haigekassa projekt hõlmab kõike, mis elus ette tulla võib: alates olmetraumadest kuni käitumusliku harjumuste kujundamiseni välja. Programmi eesmärk on luua vajalikud tingimused tervikliku isiksuse kujundamiseks, soodustada kõlbelist ja vaimset arengut. Teatrikülastus on selleks suurepärane viis,” on Mänd veendunud ja lisab: “Tegelikult on mõte selles, et lapsed harjuksid teatris käima, et nad oskaksid teatrit ja teatritegijaid hinnata. Ja vanematelt nõuda: tahan teatrisse!”

“Kindlasti võiks üks etendus olla Saaremaa oma teatri oma. Meie oma tegijail on olnud häid lasteetendusi,” märkis Sarapuu. Igal juhul on algus tehtud. Teatrikülastuse juurde kuulusid teatrijuhi Piret Rauga harivad õpetussõnad, kuidas teatris käituda. „Väga tänuväärt algatus,” tunnustas ka Rauk koostööd. Uue algatuse juurde kuulub veel üks huvitav tahk – lasteaiakasvatajate abiga peaks väike vaataja mõistma, et teatriskäik on pidupäev, piisav põhjus, et dresside-tossude asemel endale kenad piduriided selga panna.

Sihtasutuse tulevikuplaanidest nimetas Saima Mänd ideed nn pagulasprojektist. “See tähendab inimeste koolitamist, kes võiksid Saaremaal tegelda pagulasprobleemiga. 94-nda aasta jõuludest on saarlastel ju kurdide laeva kogemus olemas. Selline probleem võib tekkida ja selleks peame valmis olema.”

Jaanis Sarapuu arvates peaks tulevikus enam tähelepanu pöörama maalastele. “Nendel on teatrisse veel keerulisem pääseda. Linnalapsed on selles osas ikka soodsamas seisus. Osa külalistruppe käib lausa kohvritega mööda lasteaedu.” Sarapuu loodab, et esimesest pääsukesest saab tore traditsioon.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 18 korda, sh täna 1)