Lembit Uustulndist saab Meloodia kapten

Lembit Uustulndist saab Meloodia kapten

 

36-aastase meremehestaažiga kaugsõidukaptenist Lembit Uustulndist saab tänasest reisiparvlaeva Meloodia kapten. 1600 reisija- ja 290 sõidukikohaga 1979. aastal ehitatud Tallinki laev peab ühendust Tallinna ja Helsingi vahel. Saarlased nägid Meloodiat juunikuus võidupüha mereparaadi ajal Saaremaa sadamas

Miks seni kaubalaevakaptenina maailmameresid kündnud Lembit Uustulnd otsustas reisilaeva kaptenisillale astuda?
„Minu proua ütles, et tal on käsi mere poole vaatamisest väsinud. Tead ju küll, kuidas naised käe silmade juurde tõstavad ja igatsusega merd vaatavad ning mehi sealt koju ootavad,” kirjeldas ka kirjanikuna tuntust kogunud mitme romaani autor Lembit Uustulnd.

Vaatamata pikaajalistele kogemustele tuli kapten Lembit Uustulndil sooritada nüüd ka lootsi eksamid nii Tallinna kui ka Helsingi sadamasse sissesõiduks. „Nende laevade kaptenid peavad tegema seda tööd ilma lootsita. Nii hoitakse firmale raha kokku. Kaks kuud tegelesin selle asjaga. See oli terve eksamisessioon. Kõik läks ilusasti korda,” meenutas Uustulnd reedel Tallinnast tulles.

Meloodia Lembit Uustulndile meeldib. „Laev on mõnus. Sellel on oma ajastu hõng ja hing. Igal laeval on oma hing, nii ka Meloodial. See ei ole lihtsalt rauatükk, vaid inimkäte ehitatud, mida võib võrrelda isiksusega. Muidugi tuleb seda respektiga võtta,” filosofeeris kapten-kirjanik.
Üldse on Lembit Uustulnd kapteni rollis olnud 22 aastat ja seda ligi paarikümnes laevas.

Kahe riigi pealinna vahel teeb Meloodia ööpäevas kaks reisi. Uustulndi väitel töötab laevas teisigi saarlasi, kellega kapten loodab peagi tuttavaks saada.
Vahest üllatuslik on see, et kaptenina pole Lembit Uustulnd varem ühegi laevaga Helsingisse sisse sõitnud. „Ma olen küll igal pool ringi konnanud, aga see rajoon on minu jaoks totaalselt uus. Kunagi vedasin Saima kanalist puitu Londonisse, kuid Helsingis olen käinud vaid turismireisil. No nüüd saab see kindlasti päris tuttavaks,” mõtiskles Lembit Uustulnd. Ühes vahetuses on laevapere liikmeid 120. Töökeeleks on eesti keel.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 42 korda, sh täna 1)